Loading

poniedziałek, 5 października 2009

Przepis na wędzenie mięsa.

PRZEPIS NA WĘDZENIE MIĘSA
Składniki na 1 litr zalewy:
1 litr wody,
50 gr. soli peklującej (1 torebka firmy Ziołolex),
1 łyżeczka soli,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka majeranku, liście laurowe, ziarna pieprzu
Według powyższego przepisu należy wykonać tyle zalewy, aby zakrywała mięso. Całość
odstawiamy na 10 dni. Po 10 dniach opłukać w zimnej wodzie. Suszymy około 2 godzin.
Zawijamy w cienkie płótno pojedyncze kawałki mięsa i wieszamy w wędzarni.
Wędzimy 2 godziny w temperaturze 80 do 90 st.C w gorącym dymie. Uwaga! Dymu nie powinno być zbyt dużo, tylko lekka mgiełka. Aby to osiągnąć podkładamy po 2¸ 3 małe kawałki drewna buk, olcha względnie zrębki wędzarnicze. Następnie 2 godziny wędzimy w zimnym dymie 30 do 40st.C, ale też lekka mgiełka dymowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz